1. Εκποίηση Εμπορεύματος – Στην Πάρο συνηθιζόταν η μεταφορά ξυλείας, η οποία θεωρούταν ελαφρύ λάφυρο. Στο νησί μπορούσαν εύκολα να την πουλήσουν και επομένως να την εξαφανίσουν και να επωφεληθούν τα έσοδα.
Διαβάζουμε από το Isolario του χαρτογράφου Antonio Millo: Η Πάρος είναι νησί από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν στο Αιγαίο, με πολύ καλά λιμάνια και τρία κάστρα, την Παροικιά, την Άγουσα (Νάουσα) και τον Κέφαλο. Κάτω από την Παροικία έχει βάθος, άλλα αγκυροβόλησε και φύγε. Η Άγουσα είναι πολύ καλός τόπος και για χοντρά πλοία, έχει βάθος στο ακρωτήρι Άγιος Ιωάννης με τα πλωρίσια στη στεριά πάνω στη μύτη, με δυο μικρούς σκοπέλους στον ίδιο κόλπο για μικρά πλοία, που Λέγεται Αγία Καλή. Κάτω από την πόλη είναι ένας ξερός χείμαρρος που τρέχει ανάμεσα στην πόλη της Άγουσας. Κατόπιν, προς την τραμουντάνα, είναι πολλοί σκόπελοι, άλλα χωρίς σημασία. Κατόπιν το ακρωτήρι Σάντα Μαρία είναι καλός τόπος για κάθε πλοίο, κλειστός από κάθε μεριά έκτος από τον σιρόκο. Προς τον σιρόκο λεβάντε είναι το κάστρο Κέφαλος με τον σκόπελο Δριό και σχηματίζει καλό λιμάνι και μπορείς να σταθείς με τα πλωρίσια από τις δυο μεριές. Και προς τον γαρμπή είναι το νησί Αντίπαρος. Ανάμεσα σ' αυτό και την Πάρο δεν περνάς παρά μόνο με βάρκα. Από αυτό προς τον γαρμπή υπάρχουν σκόπελοι και το Δασκαλιό, στο όποιο ήταν το σχολείο των παιδιών. Το νησί της Πάρου βλέποντάς το από μακριά φαίνεται χιονισμένο από τα πολλά και ωραία μάρμαρα πού βρίσκονται σ' αυτό. Εδώ έχουν πολλά σιτηρά όσο σε κανένα άλλο νησί στο Αρχιπέλαγος. Και από αυτό προς τον λεβάντε είναι το νησί τής Νάξου μακριά μίλια 10. Ο γύρος τού νησιού αυτού είναι 60 μίλια. Η Αντίπαρος έχει περιφέρεια 10 μίλια και οι άλλοι σκόπελοι έχουν περιφέρεια 2 μίλια.
Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα - Πραγματοποίησε αρκετές επιθέσεις στο νησί με κύριο στόχο τις αιχμαλωσίες ντόπιων σκοπεύοντας να τους χρησιμοποιήσει ως κωπηλάτες στα πλοία του. Συνολικά το πλήθος των απειχθέντων από το νησί έφτανε τους 6000.
Ουγκό Ντε Κρεβελιέ - Διάσημος Γάλλος πειρατής και ιππότης της Μάλτας είχε ως αρχικό του ορμητήριό την Πάρο όταν έκανε την εμφάνιση του στο Αιγαίο γύρω στα 1664
Φραντσέσκο Μοροζίνι - Το 1645 το νησί λεηλατήθηκε από του άντρες του Φ.Morosini και διεπράχθησαν πολλές αγριότητες, τόσο στο νησί όσο και σε όλες τις Κυκλάδες.
Ουλούτζ Αλής - Καπουδάν πασάς(Αρχιναύαρχος τους Οθωμανικού στόλου) πραγματοποίησε πολλές επιδρομές στο νησί της Πάρου. Η πρώτη του καταγεγραμμενη επιδρομή στο νησί ήταν ένα χρόνο μετά την ναυμαχία της Ναυπάκτου τον Ιούλιο του 1572 όπου και το πυρπόλησε. Τα χρόνια που ακολούθησαν υπάρχουν καταγεγραμμένες επιθέσεις τόσο του ίδιου όσο και άλλων τουρκικών αρμάδων οι οποίοι προέβαιναν σε αιχμαλωσίες, λεηλασίες, επιτάξεις και συλλογή φόρων.
1. Εκποίηση Εμπορεύματος – Στην Πάρο συνηθιζόταν η μεταφορά ξυλείας, η οποία θεωρούταν ελαφρύ λάφυρο. Στο νησί μπορούσαν εύκολα να την πουλήσουν και επομένως να την εξαφανίσουν και να επωφεληθούν τα έσοδα.
2. Πρόσβαση – Λόγω των χαμηλών λόφων και του φυσικού αποκλεισμού από το πέλαγος, ιδίως του Λιμένα της Νάουσας, είχε σαν αποτέλεσμα τα νερά να παραμένουν ήρεμα και να καθίστε εύκολη η πρόσβαση σε αυτό.
Η Πάρος αποτέλεσε πειρατική βάση για κάθε εθνικότητας πειρατές. Τα πρώτα χρόνια αποτέλεσε βάση των μουσουλμάνων πειρατών, έπειτα των χριστιανών και προς το τέλος του 17ου αιώνα έγινε ένα από τα σημαντικότερα ορμητήρια των Λιβονέζων. Το νησί διέθεται πολλά αξιόλογα λιμάνια, με βασικότερο το Λιμάνι της Νάουσας στη βόρεια πλευρά. Από τις καταγραφές που υπάρχουν φαίνεται πως σαν ορμητήρια επιλέγονταν επίσης ο κόλπος του Δρυού και της Τρυπητής στα νοτιοανατολικά του νησιού αλλά και η νησίδα Δρυονήσι που βρίσκεται απέναντί τους.
Η Χαρτογραφία του Σήμερα – Η Πάρος έχει σχήμα ελλειψοειδές μειούμενο προς Βορρά. Ο περίπλους της είναι 35 μίλια. Αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Οι ακτές του νησιού σχηματίζουν παραλίες (κυρίως στην ανατολική πλευρά του) και φυσικά λιμανάκια, ενώ άλλες είναι απότομες και βραχώδεις. Στη βόρεια πλευρά του σχηματίζεται ο μεγάλος κόλπος της Νάουσας, ένα φυσικό λιμάνι. Οι άλλοι δύο μεγάλοι κόλποι του νησιού βρίσκονται στα δυτικά (Παροικιά) και στα ανατολικά (Μάρμαρα). Τα κυριότερα ακρωτήρια της Πάρου είναι: ο Άγιος Φωκάς στον λιμένα της Παροικιάς όπου υπάρχει φάρος, ο Κόρακας στο βόρειο άκρο όπου υπάρχει ο παραδοσιακός πέτρινος φάρος χτισμένος το 1887, ο Τούρχος (ή Τούρκος), ανατολικά του προηγουμένου, η Αγριά στο βορειοανατολικό άκρο, ακριβώς απέναντι της Νάξου, η Σταφίδα, η Βίγλα, και ο Πύργος ή Πυργάκι ανατολικά-νοτιοανατολικά, και ο Μαύρος κάβος στο νοτιότερο άκρο του νησιού.
Views: 245
You cannot copy content of this page