1. Γεωγραφική Θέση- Η γεωγραφικής της θέση και το λιμάνι στην Αγία Μαύρα προσέφεραν εύκολη και άνετη πρόσβαση στο νησί. Επίσης τα λιμάνια της ήταν ιδανικά για κάθε τύπου πλοίου.
Σύμφωνα με το Isolario του Antonio Millo: Η ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ (Λευκάδα) είναι νησί πού μπορείς να πεις ότι μάλλον είναι χερσόνησος της επαρχίας της Ηπείρου. Ανάμεσα στη μια και την άλλη μπορεί ένας άνθρωπος να περάσει με μια γέφυρα, που ενώνει τα δύο μέρη, και εκεί είναι το κάστρο. Προς το μέρος του πονέντε είναι ένα λιμάνι που λέγεται Σέσσολα, καλό για γαλέρες και μικρά πλοία και έχει καλό πόσιμο νερό. Προς το μέρος της δστριας είναι το ακρωτήρι Δουκάτο με το λιμάνι Φιγκέρ, πού είναι καλό για κάθε είδος πλοίου, με τρεις πηγές καλού πόσιμου νερού. Και προς τη μεριά τού γρέγου είναι το λιμάνι Σιβίτα, για να βρίσκει καταφύγιο κάθε μεγάλη αρμάδα. Και προς το ακρωτήρι της τραμουντάνας αυτού του λιμανιού βρίσκεται ένας σκόπελος, που λέγεται Μακρονήσι, και ένα λιμάνι, πιο πέρα προς την τραμουντάνα, που λέγεται Φτελιά, με έναν καλόν όρμο και με πόσιμο νερό. Από το λιμάνι αυτό στις Δρακονέρες, προς τον λεβάντε, είναι μίλια 6. Από τον ίδιο τόπο μέχρι τα Κουρτζολάρι, προς τον σιρόκο, είναι μίλια 15. Από το ακρωτήρι Δουκάτο μέχρι τα Κουρτζολάρι είναι μίλια 25. Από το ακρωτήρι Δουκάτο μέχρι τον κόλπο του Λέπαντο (της Ναυπάκτου) προς τον λεβάντε είναι μίλια 60. Από το νησί αυτό μέχρι την Κέρκυρα στο τμήμα του μαΐστρου προς την τραμουντάνα είναι μίλια 70. Ο γύρος του νησιού της Αγίας Μαύρας είναι μίλια 60.
Στάθης Μαννέτας - Συμμάχησε με τους Βενετούς το 1684 και ορίστηκε ως επικεφαλής της επίθεσης στο κατά της Λευκάδας.
Φλόριας - Μαζί με τον Μαννέτα συμμετείχε ενεργά στην επίθεση της Λευκάδας στο πλευρό των Βενετών.
Φραντσέσκο Μοροζίνι - Οι άντρες του αποβιβάστηκαν στο νησί και έκλεψαν ότι μπόρεσαν να βρουν από τους κατοίκους του, ενώ λεηλάτησαν το νησί ξανά το 1658 διαπράττοντας πολλές αγριότητες.
1. Γεωγραφική Θέση- Η γεωγραφικής της θέση και το λιμάνι στην Αγία Μαύρα προσέφεραν εύκολη και άνετη πρόσβαση στο νησί. Επίσης τα λιμάνια της ήταν ιδανικά για κάθε τύπου πλοίου.
2. Ανυπαρξία Βενετικής Κυριαρχίας – Το γεγονός ότι ήταν το μόνο νησί των Επτανήσων το οποίο δεν πέρασε στην Βενετική κυριαρχία, έδινε το πλεονέκτημα της ελεύθερης κίνησης των μουσουλμάνων πειρατών στη περιοχή και ασφαλή λιμάνι σε περίπτωση ανάγκης.
3. Πόσιμο νερό – Κοντά στα λιμάνια του νησιού υπήρχε άμεση πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Η Λευκάδα αποτέλεσε πειρατικό ορμητήριο κατά το μεγαλύτερο μέρος του 16ου κυρίως για μουσουλμάνους πειρατές. Είναι γνωστό από επιστολή του προβλεπτή Ιερ. Trivisan προς τον δόγη της Βενετίας το 1611 πως εκείνη την περίοδο είχαν συγκεντρωθεί 16 πειρατικά της Μπαρμπαριάς, τα οποία ετοίμαζαν επίθεση στα γύρω νησιά, με κύριο στόχο την Ιθάκη. Από το 1625 και έπειτα όμως φαίνεται να περιορίζεται κάπως η δράση των πειρατών του νησιού. καθώς είχαν μόνο λίγες φρεγάτες και καΐκια με τα οποία ασκούσαν πειρατεία ως επί το πλείστον στα γύρω νησιά.Η Λευκάδα αποτελεί το μόνο νησί των Επτανήσων το οποίο δεν πέρασε ποτέ στη Βενετική κυριαρχία. Ο Βενετός στρατηγός Κορναδο, μαζί με του πειρατές Μανέττα και Φλόρια, όταν ξέσπασε ο βενετοτουρκικός πόλεμος, επιτέθηκε στη Λευκάδα το Μάιο του 1684. Στη συνέχεια κατέφτασαν και ενισχύσεις από τον Μ. Δούκα της Τοσκάνης και έτσι στις 27 Ιουλίου του ίδου έτους, το κάστρο της Αγίας Μαύρας και η Λευκάδα καταλήφθηκαν από τους Βένετους. Υπήρχαν πολλοί Κεφαλλονίτες που συμμετείχαν σε αυτή την επίθεση στο πλευρό των Βενετών και οι οποίοι κατέφυγαν σε άτακτη λεηλασία του νησιού αρπάζοντας 24.000 πρόβατα τα οποία τα μετέφεραν πίσω στην Κεφαλληνία.
Η Χαρτογραφία του Σήμερα – Η Λευκάδα ή Λευκάς είναι νησί του Ιονίου πελάγους και μαζί με τα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος και Παξοί αποτελούν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί των Επτανήσων με έκταση 320 τ.χλμ. και το τέταρτο σε πληθυσμό με περίπου 23.000 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011. Βάσει του σχεδίου Καποδίστριας η Λευκάδα μαζί με τα νησιά Κάλαμος, Καστός και Μεγανήσι, (γνωστά και ως Πριγκιποννήσια), αποτελούσε το νομό Λευκάδος με έδρα την πόλη της Λευκάδος. Από το 2011 όμως, οπότε και εισήχθηκε στο πρόγραμμα Καλλικράτης, η Λευκάδα, μαζί με τις προαναφερθέντες νήσους, πλην του Μεγανησίου αποτελεί πλέον δήμο με έδρα και πάλι την πόλη της Λευκάδος, ενώ το Μεγανήσι αποτελεί ξεχωριστό δήμο με έδρα το Κατωμέρι.
Views: 154
You cannot copy content of this page