Image Alt

Destinations

ΝΗΣΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύμφωνα με το Isolario του Antonio Millo: Η Μυτιλήνη είναι όμορφο νησί με καλά λιμάνια. Προς την πλευρά τής τραμουντάνας είναι ή πόλη τής Μυτιλήνης, πού μοιάζει με νησί, με πολύ καλό λιμάνι προς τη μεριά τού λεβάντε τής πόλης για κάθε είδος πλοίου και καραβιού. Προς τη μεριά τού πονέντε είναι μια βραχονησίδα καλή για μικρά καράβια και γαλέρες. Προς τη μεριά τού σιρόκου αυτού του νησιού είναι ο κόλπος Κεραμίδια, στον οποίον μπορεί να σταθεί κάθε μεγάλη αρμάδα. Και μπαίνοντας στο λιμάνι αυτό πιάστε την ακτή στα δεξιά, γιατί είναι μια ξέρα πού βρίσκεται πάνω στο μεσαίο ακρωτήρι. Και αν έρχεστε στο μέσο τής πορείας, στήν καμπή του κόλπου, σταθήτε όπου σάς αρέσει με πλωρίσια ή χωρίς πλωρίσια. Αλλά τα χοντρά πλοία καταφεύγουν μέσα στο ακρωτήρι τού σιρόκου και σκεπάζονται με τα πλωρίσια στην ξηρά, προς τον λεβάντε, και τις άγκυρες στον πονέντε, με 20 βήματα νερό. Προς τη μεριά τής όστριας αυτού τού νησιού είναι ο κόλπος τής Καλλονής. Και αν θέλετε να μπείτε στο μέρος αυτό, πιάστε την ακτή στα δεξιά, γιατί στην είσοδο είναι ένα σκόπελος πού είναι επικίνδυνος, και πάντα κρατείστε τα δεξιά και αγκυροβολείστε όπου σάς αρέσει μακριά από το βάθος τού κόλπου ένα μίλι με ή χωρίς πλωρίσια, όπως θέλετε. Έχει και άφθονο πόσιμο νερό. Έξω από τον κόλπο, γυρίζοντας πιο πέρα το ακρωτήρι τού γαρμπή, είναι ή πόλη Πέτρα Μολύβου. Και πιο πέρα, στον πονέντε, είναι το νησί Σιγκρί με καταφύγιο για πλοία και κάθε άλλο είδος καραβιού, αλλά δεν πρέπει να μπεις από την τραμουντάνα, γιατί από την όστρια μπορείς να μπεις με ασφάλεια, και τούτο γιατί στην τραμουντάνα είναι όλο το μέρος χαμηλό, και ούτε μπορείς να μπεις παρά μόνο με μικρά καράβια. Το νησί τής Μυτιλήνης έχει γύρο περίπου 200 μιλιά.

 

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ ΠΟΥ ΕΔΡΑΣΑΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Bart. Paretti - To 1543 με δύο γαλέρες και μια γαλιόττα αποβίβασε τους άντρες του στο νησί και έκαψε όλη την πόλη Μόλυβος(σήμερα Μήθυμνα). Από αυτή την επιδρομή αυτή διέφυγε με πλούσια λάφυρα και αιχμαλώτους.

Αρούτζ Μπαρμπαρόσα - Ήταν ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια Μπαρμπαρόσα και ο πρώτος που ακολούθησε την πειρατική ρότα. Ως μέλος μιας πειρατικής γαλέρας, στα πρώτα του βήματα, είχε ως ορμητήριο τη Μυτιλήνη αφού ήταν και τόπος καταγωγής του.

ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

1. Καλαφάτισμα πλοίων – Στις βραχονησίδες Σπαλμαντόρι (σήμερα Τοκμάκια), στα βορειοδυτικά του νησιού, λόγω του ότι ήταν καλά προστατευμένο σημείο, είχαν την δυνατότητα να τραβούν τα πλοία τους στη στεριά για να τα επιδιορθώσουν και να τα καλαφατίσουν.

2. Πλούσια & Εύφορη – Λόγω των πευκώνων και των ελαιώνων που φύονταν στο νησί, αλλά και της σαρδέλας. Τα ελαιόδεντρα μάλιστα έφτανα τα 11.000.000.

3. Σκλάβοι – Στο νησί της Μυτιλήνης μπορούσαν εύκολα να βρουν σκλάβους για τα καράβια τους.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Η Μυτιλήνη αποτελούσε πειρατικό ορμητήριο για χριστιανούς πειρατές από τον 14ο αιώνα, αλλά ακόμα και τον 17ο παρέμενε ύψιστης σημασίας ορμητήριο. Αυτό συνέβαινε πιθανότερα διότι οι Γαλετούζι τους έδιναν τη δυνατότητα να κινούνται με άνεση σε αυτά τα νερά και έτσι είχαν εύκολη λεία τους Οθωμανούς εμπόρους. Το γεγονός αυτό στους Οθωμανούς της Μυτιλήνης, προκαλούσε τον συνεχή φόβο ότι θα συλληφθούν από τους χριστιανούς πειρατές, παρόλο που στο λιμάνι της Μυτιλήνης υπήρχε ναύσταθμος Οθωμανικών γαλέρων. Οι αναφορές που υπάρχουν χαρακτηρίζουν τις θάλασσες γύρω από τη Μυτιλήνη στις αρχές του 17ου αιώνα ¨μολυσμένες από πειρατές¨ και για το λόγο αυτό οι πιο γνωστές πειρατικές επιθέσεις λάμβαναν χώρα από το 1544 έως και το 1684 με σημείο εξόρμησής τη Μυτιλήνη. Η Μυτιλήνη δέχτηκε και πολλές επιδρομές από Γάλλους, Ενετούς και Ιωαννίτες Ιππότες,όπως συνέβη και το 1609, όπου δύο Μαλτέζικα ιστιοφόρα τη λεηλάτησαν.

Η Χαρτογραφία του Σήμερα – Η Λέσβος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου και αποτελεί το τρίτο σε έκταση καθώς και το πέμπτο σε πληθυσμό νησί στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, κοντά στα μικρασιατικά παράλια, και απέχει λιγότερο από 10 χλμ. από την τουρκική ηπειρωτική χώρα, αλλά και περίπου 200 χλμ. από το πλησιέστερο τμήμα της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας. Η ακτογραμμή της έχει μήκος 370 χλμ. και χαρακτηρίζεται από δύο μεγάλους ημίκλειστους και επιμήκεις κόλπους (της Γέρας και της Καλλονής). Η πρωτεύουσά του, Μυτιλήνη, κτισμένη στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, αποτελεί ταυτόχρονα την έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το σχήμα της Λέσβου μπορεί να θεωρηθεί ως τριγωνικό. Η ποικιλότητα του φυσικού περιβάλλοντος είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Λέσβου.

Η μορφολογία της ενδοχώρας είναι κυρίως ημιορεινή, τραχιά και ανώμαλη. Τα δύο ψηλότερα βουνά είναι ο Όλυμπος Λέσβου (968 μ.) στα νότια και ο Λεπέτυμνος (969 μ.) στα βορειοανατολικά. Ανάμεσά τους εκτείνονται λόφοι μεσαίου υψομέτρου. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα περισσότερα ελληνικά νησιά, οι προεξέχοντες βράχοι δεν είναι ασβεστολιθικοί, αλλά κυρίως ηφαιστειακοί, με μια ροπή προς τα περισσότερο όξινα εδάφη. Αυτό περιορίζει ελαφρώς τη χλωρίδα του νησιού. Οι πεδινές εκτάσεις σχηματίζονται κοντά στα παράλια, με κυριότερες τις πεδιάδες της Καλλονής, του Πολιχνίτου, της Ερεσού και της Γέρας. Οι ακτές της Λέσβου εμφανίζουν πλούσιο διαμελισμό και χαρακτηρίζονται, στα νότια, από τον σχηματισμό δύο μεγάλων εγκολπώσεων με πολύ στενές εισόδους, τον κόλπο της Γέρας και τον κόλπο της Καλλονής.
Ο κόλπος της Καλλονής είναι ο μεγαλύτερος, με έκταση που υπολογίζεται στα 110 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέσο βάθος δέκα μέτρων. Συνδέεται με το Αιγαίο μέσω ενός στενού διαύλου μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων. Στις όχθες του βρίσκονται αλυκές και υγροβιότοποι. Χαρακτηρίζεται ως αβαθής και ημίκλειστος. Ο κόλπος της Γέρας είναι στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού και έχει έκταση 42 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κατά μήκος των ακτών του έχουν σχηματιστεί υφάλμυρα έλη.Στη λιμνοθάλασσα των Μέσων και στη λιμνοθάλασσα της Αλυκής Καλλονής έχουν τακτική παρουσία πολλά υδρόβια πουλιά.Η Λέσβος δεν έχει μεγάλους ποταμούς, παρά μόνο χειμάρρους.Τα δάση καλύπτουν σχεδόν το ένα πέμπτο της επιφάνειάς της και οι ελαιώνες το ένα τέταρτο της έκτασής της. Αντίθετα όμως με την υπόλοιπη Λέσβο, το δυτικό τμήμα του νησιού είναι κυρίως ξερό και άγονο. Το κλίμα της Λέσβου χαρακτηρίζεται ως ήπιο μεσογειακό, με μεγάλη ηλιοφάνεια όλη τη διάρκεια του έτους.
Πηγή:”Διαχρονική χαρτογράφηση των καλύψεων γης. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και WWF” (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 18 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2017.

Views: 105

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on

You cannot copy content of this page

error: Content is protected !!