Honoré de Mouchy de Hocquincourt
Honoré de Mouchy de Hocquincourt, γεννημένος στη Γαλλία και γόνος αριστοκρατικής ιστορικής οικογένειας καθώς ο πατέρας του ήταν ο Charles de Monchy, marquis d’Hocquincourt στρατηγός του βασιλιά Λουδοβίκου του 13ου και του 14ου.
Το 1664 o Honoré de Mouchy de Hocquincourt κατασκεύασε στη Μασσαλία ένα καράβι. Το εξόπλισε με 42 κανόνια. Το επάνδρωσε, και στις 26 Σεπτεμβρίου αναχώρησε για τη Μάλτα, όπου το πλοίο του εντάχτηκε στον στόλο της. Είχε για πλήρωμα 300 άνδρες και ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στο τάγμα το 1/10 των κερδών του. Πέντε Γάλλοι ιππότες επιβιβάστηκαν στο πλοίο του και το συνόδευαν: oι de Tourville, de Farnieres, de Préaux, de Molé, και du Molin.
Το 1665 ο Hocquincourt στράφηκε προς το Μοριά, τη νότια Κρήτη και τη Ρόδο. Έξω από το νησί, το Φεβρουάριο συνάντησε έξι Αλγερινά πλοία, που μετέφεραν το φόρο υποτελείας στο σουλτάνο. Δεν τόλμησαν να του επιτεθούν. Αλλά λίγο αργότερα, πάλι έξω από τη Ρόδο, αιχμαλώτισε μια βαριά σάικα με πλούσιο φορτίο, που κατευθυνόταν από την Κωνσταντινούπολη στην Αίγυπτο, επανδρωμένη με 85 Τούρκους, από τους οποίους μερικοί σκοτώθηκαν. Το φορτίο ήταν αξίας 40.000 σκούδων. Βρήκαν πολλά μετρητά χρήματα. Τα περισσότερα άρπαξαν οι άνδρες του πληρώματος. Όμως μετά δυο μέρες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη σάικα. Έτσι η μεγαλύτερη λεία ήταν οι 65 Τούρκοι σκλάβοι.
Τον Απρίλιο ο Hocquincourt συνάντησε στον Κάκαμο, στα νότια παράλια της Μ. Ασίας, 14 πλοία της Μάλτας και της Τοσκάνης. Ενώθηκαν και ανέμεναν τη διέλευση της τουρκικής καραβάνας από την Αλεξάνδρεια. Όμως η νηοπομπή τους διέφυγε. Αιχμαλώτισαν μόνο δύο πλούσιες σάικες. Επί έξι μήνες ο Hocquincourt τριγύριζε στη θαλάσσια περιοχή της Αστυπάλαιας-Κύπρου- Αφρικής-Πάτμου. Το Νοέμβριο άνδρες του ιππότη πήγαν με μια γαλιότα στο κάστρο Πέτρων της Αλικαρνασσού και λεηλάτησαν την περιοχή. Ο Hocquincourt στις 26 Νοεμβρίου αιχμαλώτισε ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο, πλούσια φορτωμένο, που ερχόταν από την Αλεξάνδρεια. Αποσύρθηκε στο Πόρτο-Δέλφινο της Χίου.
Ο Μέμμι Πασάογλου βρισκόταν στο λιμάνι της Χίου με 24 γαλέρες, φορτωμένες με γενίτσαρους για την Κρήτη. Στις 27 Νοεμβρίου ο Πασάογλου προσπάθησε να περικυκλώσει τον Hocquincourt στο Πόρτο-Δέλφινο (ίσως τα Καρδάμυλα) με τις 24 γαλέρες, αλλά απέτυχε. Έγιναν τρεις επιθέσεις εναντίον του, σε βοήθεια των Τούρκων ήρθε και ο Ντουρατζήμπεης με δέκα γαλέρες, που επέστρεφε από τη Σμύρνη. Η μάχη κράτησε έξι ώρες, από τις 9 το πρωί, έως τις 3. Έμειναν τα έμβολα δύο γαλερών στην πρύμνη του πειρατικού. Σκοτώθηκαν από τους Γάλλους 17, ο ιππότης du Molin και ο πιλότος Fronsat. Πληγωμένοι ήταν 48, ο Hocquincourt, και οι Tourville, de Farniéres και Molé. Ένα βόλι τούρκικου κανονιού πέρασε μέσα από τα πόδια του Hocquincourt, που έστεκε όρθιος στην πρύμνη, χωρίς όμως να το σκοτώσει. Οι Τούρκοι έχασαν 300 γενίτσαρους και υπήρξαν πολλοί τραυματισμένοι στις γαλέρες. Τελικά οι 34 τουρκικές γαλέρες αποσύρθηκαν, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον ιππότη. Πήγε πρώτα στην Άνδρο, μετά στην Παροικιά της Πάρου και τελικά προτίμησε για τις επισκευές του πλοίου τη Νιο, όπου και παρέμεινε δύο μήνες.
Τον Μάρτιο του 1666 ο Hocquincourt και οι ιππότες de Grille από την Προβηγκία και de Boulliers αναχώρησαν από τη Νιο και κατευθύνθηκαν προς την Κάσο. Ήθελαν να επιτεθούν στην καραβάνα, την τουρκική νηοπομπή που επέστρεφε από την Αλεξάνδρεια στην Κωνσταντινούπολη. Όμως από την τρικυμία το πλοίο ναυάγησε στους υφάλους έξω από την Κάσο στις 14 Μαρτίου. Από τους 330 άνδρες 208 σκοτώθηκαν και 122 διασώθηκαν. Πνίγηκε ο Hocquincourt. Το σώμα του ετάφη με εξαιρετικές τιμές σε μια μικρή ελληνική, ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, κοντά στο χωριό. Ήταν μόλις 24 χρονών. Έδρασε ηρωικά και παράτολμα και χάθηκε εξ αιτίας αυτού του χαρακτήρα.
Το 1669, ο Tournefort, αναφέρει ότι 35 χρόνια μετά, όλοι στα νησιά του αρχιπελάγους γνώριζαν και περιέγραφαν τα κατορθώματα του Hocquincourt.
Βιβλιογραφία:
Αλεξάνδρας Κραντονέλλη: Ιστορία της Πειρατείας στους πρώτους χρόνους της Τουρκοκρατίας 1530-1538 . Έκδοση Εστίας Αθήναι 1998.
Ιστορία της Πειρατείας στους μέσους χρόνους της τουρκοκρατίας 1538-1699. Έκδοση Εστίας Αθήναι 1991.
Views: 28