Μητροφάνης Φασιδώνης – ο κουρσάρος καλόγερος

Μια εξαιρετική περίπτωση κουρσάρου αλλά και καλόγερου ήταν ο Μητροφάνης Φασιδώνης.

Καταγόταν από την Κρήτη και συγκεκριμένα απο τα Χανιά. Ήταν ικανός ναυτικός, παράλληλα με το κούρσος ασκούσε και κατασκοπεία για λογαριασμό της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου.

Ο ρόλος του ήταν να κατασκοπεύει τις κινήσεις του τουρκικού στόλου στο Ιόνιο αλλά και στο Αιγαίο.

Στο Μοναστήρι του Γουβερνέττου τον Χανίων κατέφυγε το 1593 ζητώντας συγχώρεση για τη κουρσάρικη του δράση από το λόγιο κρητικό Μελέτιο, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Νεόφυτο τον Β’.

Η παρουσία του στη Μονή υπήρξε σημαντική καθώς μπορούσε να επηρεάζει τις Ενετικές Αρχές υπέρ της Μονής ενώ κατάφερε να εξασφαλίσει μηνιαίο χρηματικό βοήθημα 15 δουκάτων το έτος 1609, το οποίο μάλιστα συνέχισε να δίδεται στη Μονή της Θεοτόκου ακόμη και μετά το θάνατό του για 14 ακόμα χρόνια. Ωστόσο και ως καλόγερος εξακολουθούσε να είναι καπετάνιος στο δικό του πλοίο.

Το 1617 σύμφωνα με ανώνυμη πηγή της εποχής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο φτωχός Έλληνας καλόγερος Φσιαδώνης ζητούσε ελεημοσύνη στην Νάπολη την εποχή που ήταν αντιβασιλέας ο Δον Πέδρο Τελέζ Γκιρόν Δούκας της Οσούνας.

Ό ίδιος διέδιδε ότι τα χρήματα προορίζονταν για τις μεγάλες ανάγκες που υπήρχαν για το μοναστήρι του Γουβερνέττου. Αλλά ενδεχομένως αυτό να ήταν προκάλυψη. Καθώς το πιο πιθανό ήταν να ασκούσε κατασκοπεία υπέρ της Βενετίας.

Post a Comment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
error: Content is protected !!